Drágul a fotós szolgáltatás? Így alakul a Termékfotózás ára 2022-ben

2022-ben alakulóban van a világ. A gazdasági válság hatása már sok szektorban érezhető. Kihat ez a fotózásra is? Mennyit éreznek ebből az ügyfelek? Néhány gondolat a témában.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy alapvetően a termékfotózás árazása miként alakul. Ebben a bejegyzésben nem általánosan közelítjük meg a témát, hanem azt járjuk körül, hogy a világban mindenhol érezhető gazdasági válság miként hat ki a fotós szolgáltatókra és ügyfeleikre.

A fotográfus felszerelése

Ahogy minden szolgáltatónak úgy egy fényképésznek is számtalan kiadása van, miközben végzi a munkáját. Egy professzionális felszerelés összeállításának rendkívül komoly anyagi vonzata van. A teljesség igény nélkül alapvető eszközök amelyekkel egy fényképész végzi a munkáját:

  • Fényképezőgép váz + tartalék váz
  • Objektívpark
  • Kiegészítők (memóriakártyák, akkumulátorok, távkioldók, vakukioldók, vezetékek, hordtáskák, vállpántok, stb. stb.)
  • Drón, esetleg filmes eszközök
  • Stúdió vakuk, állványok, fényformálók
  • Háttértartó állványok, különböző hátterek
  • Utómunkához szükséges eszközök, iMac, monitorok, Macbook a rugalmasságért, stb. stb. 

Ez egy nagyon szűkített általános lista, mégis könnyen 10-15 millió forintot is eléri egy naprakész, komoly és megbízható teljeskörű felszerelés, a határ pedig a csillagos ég.

A munkavégzés költségei

A fotográfus munkája során rengeteg költség jelentkezik. A kiszállások során az útiköltségek egyre jelentősebbek, a komoly eszközpark egészséges avulása is mérhető. Aki mindig naprakész szeretne lenni nem dolgozhat 10 éves felszereléssel! A technika évről évre fejlődik, a fényképezőgép gyártók majdnem olyan ritmusban jelentik be az újabb fejlesztéseiket, mint az Apple az iPhoneokat. Ahhoz, hogy mindig a legjobb minőségű munkát tudjuk végezni szükséges követni és használni a legújabb fejlesztéseket. Vonatkozik ez a szoftverekre is, hisszük, hogy a legjobb munkát a legfrissebb szoftverekkel tudjuk végezni. A stúdióknak rezsije van, az eszközök energiával üzemelnek, ezeknek az ára lassan, de sajnos biztosan nő.

Változtak a körülmények 2022-ben?

A legfontosabb kérdés jelenleg, hogy változtak e a körülmények, befolyással van e a fotósok árazására 2022-ben a covid és a háborúk okozta válság?

wonderworks.hu - vitaminszérum kreatív reklámfotózás, termékfotózás
wonderworks.hu - vitaminszérum kreatív reklámfotózás, termékfotózás
wonderworks.hu - vitaminszérum kreatív reklámfotózás, termékfotózás

Ideálisan a legtöbb szektorban a bérek, fizetések évről-évre lekövetik az alapvető inflációt. Sajnos ez nem mindenhol történik meg, de ez alapvető kell, hogy legyen. Ez évente jelent néhány százalékot, ez minden évben érezhető a fotográfusoknál is. Összefügg valamelyes azzal, hogy egy önmagát folyamatosan fejlesztő szolgáltató évről-évre jobb és jobb szolgáltatást tud nyújtani, ez jogosan megjelenhet az árazásában is.

MINDEN DRÁGUL. Ezzel sajnos már muszáj szembenéznie mindenkinek, bármennyire is érinti az hétköznapjait. Ettől függetlenül mi úgy látjuk, hogy a fotós szolgáltatások, mint a termékfotózás sem drágul irreálisan. Persze kiszállási díjak mindig igazodnak az aktuális üzemanyagárakhoz. Konstrukciók függvényében akinek napidíja van, biztosan mozdult valamelyest, hiszen a szállásdíjak, az élelmiszerek ára érezhetően nőtt. Viszont mindaz a sok körülmény, ami akarva akaratlanul beleszól az árképzésbe még nem érezteti a hatását. Az eszközök drágulását még nem érzik meg az ügyfelek, a bárleti díjak, rezsik és egyéb felmerülő költségek sem értek el az árajánlatokig. Legalábbis nálunk nem, saját példával tudunk élni.

Ami garantált

Tehát kimerjük jelenteni, hogy a termékfotózás, a reklámfotózás nem drágult jelentősen. Viszont azt is biztosra vesszük, hogy fog. Ami garantált, hogy sajnos ebben a szektorban is a drágulás lesz. Minden a jövőben megvásárolt eszköz már jelentősen drágább lesz, mint korábban. Minden szoftver, szolgáltatás előfizetés és hirdetési költség korrigálni fog a válsághoz, így előbb utóbb az ügyfelek ajánlataiban is megjelenik a világválság hatása. Aki a rosszban is igyekszik a jót meglátni annak üzenjük, hogy szerencsére a fotós szakma nem közvetlenül érintett. Nem úgy, mint az élelmiszeripar, a fuvarozással foglalkozó szektor és sajnos sok más terület melyet első körben közvetlenül érint a válság. Szerencsések vagyunk, hiszen a mi csapatunk is maximálisan fel van szerelkezve a legmodernebb eszközparkkal.


Összegzés, a termékfotózás ára 2022-ben:

Optimisták vagyunk a világ és a saját dolgaink kapcsán is. Bízunk benne, hogy ahol baj van ott mielőbb rendeződik és ahol szükség van oda érkezik segítség. A professzionális termékfotók megállás nélkül készülnek, a mindenkori körülményekhez képest mindig tudunk versenyképes árakat kínálni ügyfeleinknek.

Tervezz előre! Fontos tényező az árazásban a határidő.

A termékfotózás árát leginkább befolyásoló tényezők közül kiemelkedik a határidő. Sokat spórolhatunk vele, ha 1-2 hónapra előre tervezünk, nem beszélve arról, hogy a ma megkért árajánlat sajnos 2-3 hónap múlva már valószínüleg nem ugyanazokat a számokat fogja tartalmazni.

Nehéz számszerűsíteni a termékfotózás árait. Nincs két egyforma termék, kategóriák vannak. Nem mindegy, hogy 1 vagy 2000 termékről szükséges fotót készítenünk. Tájékozódj az áraink oldalon amelyet mindig naprakészen tartunk és kérj bátran ajánlatot tőlünk. Akár személyesen vagy telefonon keresztül is tanácsot adunk ügyfeleinknek abban, hogy mire van éppen szükségük a céljaik elérésében.

A mindenkori aktuális árainkat ide kattintva találod, minden ügyfelünknek egyedi ajánlatot készítünk a termékek és a feladat ismeretében, kérj ajánlatot egy perc alatt ide kattintva!

WonderWorks