Interjú a mesterséges intelligenciával (AI): Mi a termékfotózás jövője?

2023 a mesterséges intelligencia éve is, a csapból is az AI folyik. Ahogy bárki számára elérhetővé vált a különböző mesterséges intelligencia chat megoldások használata kíváncsiságképpen mi is kipróbáltuk. 

Ebben a bejegyzésben egy interjúszerű megközelítésben kérdezzük a mesterséges intelligenciát a fotózásról, a termékfotózásról és annak jövőjéről. Érdekes és izgalmas téma, tarts velünk!

Hogyan változtatja meg az AI a fotós szakmát? Mire tudják már most is használni a mesterséges intelligenciát a fotográfusok?

Az AI (mesterséges intelligencia) nagy hatással van a fotós szakmára, és számos új lehetőséget kínál a fotósoknak. Az AI technológiák alkalmazása lehetővé teszi a fotósok számára, hogy hatékonyabbak és precízebbek legyenek a munkájukban, miközben csökkentik a munkafolyamatokra fordított időt és erőforrásokat.

Az AI-t már most is számos területen alkalmazzák a fotográfusok. Néhány példa:

 • Képszerkesztés: Az AI lehetővé teszi a képek gyorsabb és hatékonyabb szerkesztését, beleértve a színek, a kontraszt és a világítás korrekcióját, valamint az élesség és a zaj szabályozását. Az AI alapú szoftverek automatikusan javíthatják a rosszul exponált, homályos vagy elmosódott képeket, és segíthetnek a képek retusálásában is.

 • Címkézés és csoportosítás: Az AI segítségével a fotósok képesek automatikusan címkézni és csoportosítani a képeket, így megkönnyítve azok keresését és rendezését.

 • Objektív javítás: Az AI alapú szoftverek képesek javítani a torzítást és más optikai hibákat, amelyek az objektívek használata során előfordulhatnak.

 • Robotfotósok: Az AI technológiák lehetővé teszik a robotfotósok működését, amelyek önállóan képesek készíteni fotókat és videókat. Ezek az eszközök különösen hasznosak lehetnek olyan helyzetekben, ahol az emberi fotósok nem tudnak jelen lenni, vagy veszélyes körülmények között kell dolgozni.

Az AI alkalmazása a fotós szakmában folyamatosan fejlődik, és a jövőben további innovatív megoldásokat lehet várni.

Mitől professzionális egy termékfotó?

Egy termékfotó professzionális akkor tekinthető, ha magas minőségű, vonzó és értékesítési szempontból hatékony. A következők jellemzik egy professzionális termékfotót:

 • Kiváló minőségű: A képnek élesnek, jól fókuszáltnak és jól megvilágítottnak kell lennie, hogy a termék valósághűen jelenjen meg. A felbontásnak megfelelőnek kell lennie ahhoz, hogy a kép nagyobb méretben is élethűen jelenjen meg.

 • A termék értékesítési szempontból előnyös tulajdonságainak kiemelése: A fotózás során a termék előnyös tulajdonságait kell kiemelni, például a minőséget, a textúrát, a formát, az anyagot, a színt és a funkciót.

 • A vásárlói igényekre való reagálás: A fotóknak a vásárlói igényekre kell reagálniuk, így meg kell mutatniuk a termék funkcióit, a méreteket és az összes fontos tulajdonságot, amelyek segíthetnek a vásárlóknak abban, hogy jobban megértsék a terméket.

 • Tökéletes színegyensúly: A színeknek megfelelőnek és jól egyensúlyozottnak kell lenniük a fotón, hogy a termék valósághűen jelenjen meg, és a vásárlók megkapják azt, amit elvárnak.

 • Környezet és háttér: A termékfotóknak lehetővé kell tenniük a termék megfelelő bemutatását, amely magában foglalja a környezetet, ahol a termék használatban van, vagy ahol a termék általánosan használatos. A fotónak megfelelő háttérnek kell lennie, hogy az ne vonja el a figyelmet a termékről.

 • Professzionális szerkesztés: A termékfotóknak tartalmaznia kell a szükséges mennyiségű szerkesztést, beleértve a világítás, a színegyensúly és a kontraszt finomhangolását is.

Mitől kreatív egy termékfotó? Mit jelent a lifestyle termékfotózás?

A kreatív termékfotó az, amely különleges módon mutatja be a terméket, eltér a szokványos módszerektől, és figyelemfelkeltő, megragadó hatást kelt. A kreatív megoldások közé tartozhatnak például a szokatlan beállítások, a különleges megvilágítás, a termékkel való játék, vagy éppen az egyedi kompozíciók.

A lifestyle termékfotózás egy olyan stílus, amelyben a terméket nemcsak magát mutatják be, hanem azt is bemutatják, hogyan illeszkedik a felhasználó életmódjába, hogyan használják, hogyan alkalmazzák a mindennapjaikban. Ez a stílus lehetőséget ad arra, hogy az emberek a termék használatában, vagy akár az élményében is azonosulni tudjanak, amely segíthet a vásárlási döntés meghozatalában. A lifestyle termékfotózás során általában egy környezetet vagy életstílust ábrázolnak, ahol a termék valószínűsíthetően használatban van, vagy éppen a felhasználó által élvezve van.

Mi a termékfotózás jövője? Hogyan változnak a termékmegjelenítési trendek az e-kereskedelemben?

A termékfotózás jövője számos változást hozhat az e-kereskedelem területén, mivel a vásárlók elvárásai és az elérhető technológia folyamatosan fejlődnek. Néhány lehetséges változás és trend a következők lehetnek:

 • 3D és interaktív termékfotózás: Az 3D-s és interaktív termékfotózás lehetővé teszi, hogy a vásárlók a terméket 360 fokos nézetben láthassák, és akár virtuálisan is kipróbálhassák a terméket. Az ilyen típusú fotózás már elérhető egyes nagy e-kereskedelmi platformokon, de a jövőben szélesebb körben elterjedhet.

 • Virtuális és kiterjesztett valóság: Az AR és VR technológiák lehetővé teszik a vásárlók számára, hogy élőben lássák a terméket, mielőtt megvásárolnák, és akár virtuális környezetben is használhassák a terméket.

 • Személyre szabott tartalom: Az AI és a gépi tanulás segítségével a termékmegjelenítési tartalmak egyre inkább személyre szabottá válhatnak, figyelembe véve az adott vásárló preferenciáit és a korábbi vásárlási szokásait.

 • Fenntarthatóság: A vásárlók egyre inkább keresik a fenntartható és környezetbarát termékeket, ezért a termékfotózásban is megjelenhetnek a fenntarthatóságra utaló jelzések, például a termék környezetbarát csomagolásának bemutatása.

 • Élethelyzet alapú termékmegjelenítés: Az életmódtól, az évszaktól és más tényezőktől függően változó termékmegjelenítési trendek lehetnek jelen a jövőben. A vásárlók preferenciái és szokásai folyamatosan változnak, és a termékfotózásnak ezekre az igényekre kell reagálnia.

Összességében a termékfotózás jövője sokkal interaktívabb és személyre szabottabb lehet, figyelembe véve a vásárlói preferenciákat és a technológiai fejlesztéseket.

Mit jelent a 3D termékfotózás és miben rejlik az előnye a hagyományos termékfotókkal szemben?

A 3D termékfotózás olyan technikákat jelent, amelyek lehetővé teszik a termékek háromdimenziós (3D) formában történő bemutatását. A hagyományos termékfotókkal szemben, amelyek egy dimenzióban (két dimenziós kép) jelenítik meg a termékeket, a 3D-s fotók több dimenzióban mutatják be a termékeket.

Az 3D termékfotózás előnyei között szerepel az, hogy lehetővé teszi a termékek 360 fokos bemutatását, ami a vásárlóknak lehetőséget ad arra, hogy jobban megismerjék a terméket. A vásárlók a termék minden szögét láthatják, és a forgatási lehetőségnek köszönhetően még közelebbről megismerhetik a termék részleteit. Az 3D-s fotók akár virtuálisan is bemutathatják a terméket, ami segít a vásárlók döntésében, hogy megvásárolják-e a terméket vagy sem.

Az 3D termékfotózás még számos további előnnyel is rendelkezik, mint például a termék környezetének változtatása, a termék animálása és mozgatása, illetve azok szimulálása, hogy hogyan működnek a termékek a valóságban. Az 3D termékfotózás lehetővé teszi a termékek személyre szabott megjelenítését is, ami azt jelenti, hogy a terméket körülvevő környezetet és a színeket a vásárlók ízlésének megfelelően alakíthatják.

Az 3D termékfotózás további előnye, hogy csökkentheti a termékek fizikai megjelenítésére fordított időt és költséget, ami különösen hasznos lehet a nagy mennyiségű termék esetén, amelyeket gyorsan kell megjeleníteni. Az 3D termékfotózás lehetővé teszi a termékek gyors és hatékony bemutatását az interneten keresztül, ami időt és pénzt takarít meg.

Összességében az 3D termékfotózás egy hatékony és látványos módja a termékek megjelenítésének, amely a vásárlóknak jobb megértést és betekintést adhat a termékekbe.

Hogyan történik a termékszkennelés? Hogyan váltják le a hagyományos termékfotókat a beszkennelt 3D termékmodellek?

A termékszkennelés olyan folyamat, amely során egy tárgy fizikai formáját digitális formába alakítják át. Ez általában 3D szkennelő eszközökkel történik, amelyek a tárgyakat lézeres vagy fényképezőgépes technológiával veszik fel, majd számítógépes szoftverekkel dolgozzák fel a digitális adatokat.

Az ilyen módon létrehozott 3D modell rendkívül részletes és pontos lehet, és valósághűbb megjelenítést biztosíthat a termékről, mint a hagyományos termékfotók. A 3D modell a termék minden részletét pontosan megjeleníti, beleértve a textúrákat, az árnyékokat és a fényeket is.

Az ilyen 3D modellek előnye, hogy azokat számos különböző szemszögből lehet megjeleníteni, valamint a szoftverekkel további módosításokat is lehet rajtuk végrehajtani, amelyekkel az elkészült képek még inkább valósághűek és vonzóbbak lehetnek.

A 3D termékszkennelés és az ilyen módon készített 3D modellek egyre elterjedtebbek az e-kereskedelmi iparban, mivel ezek megjelenítése valósághűbb, és lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy a terméket különböző szögből lássák meg, és jobban megismerjék annak minden részletét. Emiatt az ilyen módon készített 3D modellek várhatóan egyre inkább helyettesíthetik a hagyományos termékfotókat az e-kereskedelmi weboldalakon és az online piactereken.

További információ a 3D Termékszkennelésről ⇢

Mik azok a virtuális próbafülkék és hogyan alakítják át az e-kereskedelmi szokásainkat?

A virtuális próbafülkék olyan szoftveres megoldások, amelyek lehetővé teszik a vásárlók számára, hogy online kipróbálják ruhákat vagy más termékeket anélkül, hogy valódi próbafülkébe kellene menniük. A virtuális próbafülkék két fajtája létezik: az egyik a virtuális testalkat-kreáló programok, a másik pedig a virtuális próbafülkék, amelyek a valósághoz hasonló élményt biztosítanak.

A virtuális próbafülkék az e-kereskedelem számára fontosak, mert lehetővé teszik a vásárlók számára, hogy valóságosabban tapasztalják meg a terméket, amelyet meg szeretnének vásárolni, így növelve az elégedettséget és a vásárlási döntések sikerességét. Emellett a virtuális próbafülkék segítségével a vásárlók különböző szín- és méretváltozatokat is kipróbálhatnak anélkül, hogy azokat fizikailag kellene megfogniuk.

A virtuális próbafülkék megjelenésével az e-kereskedelmi szokások is átalakultak. A vásárlók már nemcsak az online katalógusban található termékek képeit látják, hanem azokat interaktívan is kipróbálhatják, ami az élmény és a vásárlási kedv növeléséhez vezet.


Összegzésként hogyan írnád le a termékfotózás jövőjét?

A termékfotózás jövője egyre inkább az innovatív technológiák felé vezet, és az új megoldásokra való áttérés a hagyományos módszerekhez képest számos előnyt kínál. A 3D-s termékfotózás és a virtuális próbafülkék elterjedése az e-kereskedelem számára fontos változásokat hozott, amelyek hatékonyabbá és élvezetesebbé teszik az online vásárlást. A mesterséges intelligencia és az automatizálás alkalmazása a termékfotózás terén lehetővé teszi a gyorsabb és hatékonyabb munkavégzést, valamint a magasabb minőségű eredmények elérését. A kreatív és innovatív megközelítés, valamint az új technológiák használata lehetővé teszi a termékek jobb megjelenítését, és így növelheti az eladásokat és az elégedettséget a vásárlók részéről. Összességében, a termékfotózás jövője egy olyan irányba halad, ahol a technológia és a kreativitás ötvöződik, hogy jobb és hatékonyabb módokat kínáljon a termékek megjelenítésére az online környezetben.

Ha érdekel a 3D termékmegjelenítés akkor további információt itt érhetsz el: MetaWorks 3D Termékmegjelenítés

Köszönjük a mesterséges intelligenciának a közreműködést a bejegyzés elkészítéséhez 🙂

WonderWorks