Mennyibe kerül a Termékfotózás 2021-ben? Összefoglalónk: A Termékfotózás ára

A termékfotók minőségének jelentőségéről már korábban írtunk, ebben a cikkben elmagyarázzuk miként alakul és milyen szempontok befolyásolják a termékfotók árait.

Ahány ház annyi szokás, mi elsősorban a saját árazási stratégiánkat tudjuk elmagyarázni, de igyekszünk több területet és módszert körüljárni cikkünkben. Két különböző árazási stratégiát tudunk megkülönböztetni ha fotózásról van szó, ezek idő alapú és a fénykép alapú árazás. Ha csak egy gyors összefoglalóra van szükséged, tekerj a cikk aljára és megtudod, miként alakul ki a termékfotók ára.

Az idő alapú árazás

Ritkább, de előfordul, hogy óradíjas vagy napidíjas konstrukcióban történik a fotózás. Nagyobb cégek esetében előfordul, hogy egy vagy akár több fix alkalmazású fotóssal dolgoznak, legtöbb esetben ezek a munkatársak nem fotós végzettségűek, persze ez nem törvényszerű. Az óradíjas elszámolás jó megoldás ebben az esetben és gazdaságos is lehet mindkét félnek ha ideális az együttműködés. Viszont számolni kell azzal, hogy az alkalmazottunkat el kell látni tudással és felszereléssel. Nem elvárható egy, akár kezdő fotós alkalmazottól, hogy az adott célfeladatra készen álljon egyből és főleg nem azt, hogy a speciális felszereléssel rendelkezzen. A szabadúszó fotós, vagy stúdió megbízásánál benne van az árban, hogy az akár évek alatt felszedett tudást és a rendelkezésre álló felszerelést is megkapjuk a munkájával együtt. Fotózásra munkatársat alkalmazni mindig egy hosszú távú befektetés a cég részéről, ha sürgősen, minőségi fotókra van szükségünk akkor nem ez a jó megközelítés. Egy csapat munkáját szinte lehetetlen meghatározni óradíjas konstrukcióban, hiszen az adott projekthez mérten dolgoznak rajta többen is, határidő, bonyolultság és termékszám függvényében. 

WonderWorks ruhafotózás, póló, pulóver, kabát termékfotózás

A fénykép alapú árazás

A fénykép alapú árazás az a módszer, amit a legtöbb stúdió és csapat, köztük mi is alkalmazunk. Ez szó szerint annyit tesz, hogy a megrendelő végül a fényképekért fizet egységárat. Gazdaságos és kiszámítható megoldás, a megrendelő minden esetben előre kap egy árajánlatot és pontosan tudni fogja, hogy mennyibe fog neki kerülni adott mennyiségű termékfotó elkészíttetése ellenben az idő alapú elszámolással, ahol rengeteg tényező befolyásolja a fotók elkészülésének idejét. A fénykép alapú elszámolásnál is fontos konzultálni a termékekről a pontos ajánlathoz, hiszen rengeteg tényező befolyásolja a termékfotók árait. A termékfotók árait a legtöbb szolgáltató általánosan sávosan adja meg, vannak kivételek, de annyira szerteágazó tulajdonságú termékek jöhetnek szembe egy-egy fotózás során, hogy nehéz lenne és a megrendelő számára semmiképpen sem kedvező a fix áras fotózás. Pontos részletek és elképzelés nélkül nehéz meghatározni egy termékfotó árát, hiszen az kezdődhet 1000 Ft-tól akár 10-15 ezer forintig is terjedhet. Mindig konzultáljunk az elképzelésekről és a szolgáltatóval közösen minél pontosabban határozzuk meg, hogy mire lesz szükségünk. Amikor adott számú termékről szeretnénk fotókat meghatározott időn belül, akkor kizárólag a /fénykép alapú árazás jöhet szóba, hiszen a projekt adottságainak függvényében akár egy egész csapat is dolgozhat rajta és ez semmiképpen sem 8-tól délután 4-ig történik.

A különböző stílusú termékfotók árazása

Korábban írtunk egy részletes cikket a különböző stílusú termékfotókról és hogy melyikre mikor lehet szükségünk. Most összeszedjük, hogy egy-egy stílusú fotónak miként alakul ki az ára.

 Katalógus termékfotók 

A katalógus fotók, vagy más szóval webshopfotók ára alakul a legkönnyebben az összes közül. Itt is meg kell különböztetnünk néhány fajta fotót, de ha tisztáztunk pár alap követelményt és a termékünk tulajdonságait akkor másra nem lesz szükség egy pontos ajánlathoz. A termék tulajdonságai amelyek a leginkább befolyásolják a fotózás árát: 

  • A termék mérete
  • A termék súlya
  • A termék összetettsége
  • A termék anyaga (üveg)

A katalógus fotók leggyakoribb fajtája a fehér hátterű fénykép, a legtöbb webáruház és katalógus alapjai. A fehér hátterű fotók árazása emiatt (is) a legkönnyebb, ha tisztáztuk a termékünk tulajdonságait már csak a mennyiség számít. Természetesen azért ez le van egyszerűsítve, de valójában tényleg erről van szó. A katalógus termékfotók árai mennyiség függvényében sávosan alakulnak, nálunk a következőképpen:

  Katalógustermékfotók
1-20 db fénykép 1400 Ft – 6000 Ft
20-50 db fénykép 1200 Ft – 5000 Ft
50-100 db fénykép 1000 Ft – 4000 Ft
100-300 db fénykép 800 Ft – 3000 Ft
300+ db fénykép 600 Ft – 2000 Ft
A feltűntetett árak 2021-ben érvényesek, a mindenkori aktuális árakat ide kattintva találod: ÁRAINK

 Kreatív termékfotók 

A kreatív termékfotók alatt azokat a képeket értjük, amikor a termék mellett különböző kiegészítőket felhasználva valami megszokottól eltérőt és látványosat alkotunk. Amikor a termékfotót bannerként vagy reklámanyagként is szeretnénk felhasználni, illetve a közösségi oldalainkra szeretnénk tartalmat. A kreatív termékfotók árazását a mennyiség mellett a konkrét elképzelés szabja, szükség lehet hozzá egyedi kiegészítőkre amelyeket kizárólag ehhez a projekthez kell beszerezni, vagy akár speciális helyszínekre kell kitelepülni a tökéletes képekhez. Ettől függetlenül itt is meg tudunk határozni sávos árakat:

  Kreatívtermékfotók
1-20 db fénykép 2000 Ft – 10000 Ft
20-50 db fénykép 1750 Ft – 8500 Ft
50-100 db fénykép 1450 Ft – 6500 Ft
100-300 db fénykép 1250 Ft – 5000 Ft
300+ db fénykép 1000 Ft – 4000 Ft
A feltűntetett árak 2021-ben érvényesek, a mindenkori aktuális árakat ide kattintva találod: ÁRAINK

 Lifestyle termékfotók 

A lifestyle termékfotók árazása a legnehezebb, hiszen amennyire különböző a termékek funkciója annyira különbözőek a lifestyle fotózások. Itt azokat a fotókat értjük, amikor a terméket a valós felhasználási környezetébe helyezzük. Emiatt a fotózás bonyolultsága és időigénye csak konkrét esetben meghatározható. A lifestyle termékfotókat befolyásoló néhány fontos tényező:

  • Termék funkciója
  • Felhasználás körülményei/helye
  • Szükséges-e hozzá modell
  • Mekkora méretű termékről van szó
  • Kültéri vagy beltéri felhasználású termék

Fényképek felhasználási célja

Fontos pár sorban megemlítenünk, hogy fontos tényező a termékfotók áránál, hogy mi a felhasználási célja azoknak. Egészen más a technikai követelménye egy webshopfotónak, mint egy plakátra kerülő reklámfotónak. Minden projektet ezzel kezdjünk, hogy megfogalmazzuk milyen célra kell nekünk fotó a termékünkről.


Összegzés, termékfotók árát befolyásoló tényezők:

Ha szükségünk van professzionális fotókra termékeinkről akkor két út áll előttünk, alkalmazunk egy munkatársat akit felruházunk technikailag és kitanítjuk a célfeladatra, vagy megbízunk egy profi csapatot, hogy elkészítsék a fotóinkat. Ebben az esetben a legfontosabb, hogy  meghatározzuk a fotók célját, megismertessük a  szolgáltatóval a termékünket és a tanácsaikat felhasználva megbeszéljük pontosan milyen fajta és pontosan mennyi képekre lesz szükségünk. Ezen információk birtokában már kapni fogunk egy árajánlatot ami az ár mellett a részleteket és a pontos határidőt is tartalmazni fogja. Speciális esetben a fotózást egy profi csapat kitelepülve is el tudja végezni, a termékek méretétől és értékétől függően ez is egy fontos szempont. Ha szükségetek van termékfotókra akkor forduljatok hozzánk bizalommal, bízzátok ránk vállalkozásotokat és minőségi termékfotókkal segítjük az online megjelenéseteket. Tekintsétek meg referenciáinkat és vegyétek fel velünk a kapcsolatot. Akár személyesen vagy telefonon keresztül is tanácsot adunk ügyfeleinknek abban, hogy mire van éppen szükségük a céljaik elérésében.

WonderWorks