Mennyibe kerül az Ingatlanfotózás 2023-ban? Összefoglalónk: Az Ingatlanfotózás ára

A termékfotók árának kialakulásáról már korábban írtunk, ebben a cikkben körüljárjuk, hogy miként alakul és milyen szempontok befolyásolják az ingatlanfotózások, lakásfotózások árait.

A professzionális ingatlanfotózás egyaránt segítségére van a magánszemélyeknek akik eladnák vagy kiadnák lakásukat/házukat és azoknak a cégeknek akik bemutatótermüket, üzletüket, éttermüket vagy bármilyen szolgáltatást nyújtó épületüket szeretnék bemutatni látogatóik, vásárlóik számára. Egy ilyen fotózás ára több és egyedi szempontok alapján alakulnak ki.

Első fő szempont: Az ingatlan mérete

Egy ingatlan mérete annak fotózásánál a leginkább befolyásoló szempont az ár meghatározásánál. Aközött, hogy egy 45 m²-es vagy egy 53 m²-es ingatlant fotózunk be nincs jelentős különbség, de egy egyterű garzonlakás és egy 90m²-es 3 szobás ingatlan fotózása között jelentős a különbség. Sokkal több szögből készült fotóra lesz szükség egy több helyiséggel rendelkező és nagyobb ingatlan megmutatására. A m² alapú méreten kívül az ingatlan helyiségeinek száma és környezete is meghatározza azt, hogy hány ingatlanfotón keresztül és ezáltal mennyi munka eredményeként tudjuk bemutatni azt. 
Az ingatlan belső méretén kívül a környezetének/udvarának mérete is hasonlóképp befolyásolja az ingatlanfotózás árát, hiszen egy melléképületekkel és nagy udvarral rendelkező családi ház, vagy egy nagyobb ipari komplexum fotózása jóval nagyobb effort, mint egy kiadásra szánt belvárosi lakás. 

Második fő szempont: Ingatlan elhelyezkedése

Minden külső fotózásra budapesti stúdiónkból indulunk. Budapesten belül ingyenes kiszállással dolgozunk de a vidéki címek esetén a projekthez hozzáadódik az útiköltség is. Az ingatlan elhelyezkedése ezért közvetlenül befolyásolja a fotózás árát. Abban az esetben amikor egy úttal több lakóházat, szálláshelyet vagy üzleti épületet fotózunk mindig az ügyféllel közösen tervezzük meg a legjobb megoldást arra, hogy a lehetőségekhez mérten hatékonyan járjuk végig címeket. 
A kiszállási díjhoz részben hozzátartozik azoknak a szempontoknak is a figyelembe vétele, hogy milyen emberi és eszközigénye van az adott tartalomkészítésnek. Egy balatoni apartman marketing célú fotózásához és egy üzlet vagy üzletlánc több üzletének bemutatásához eltérő mennyiségű személyre és eszközre van szükség, ezek a szempontok mind befolyásolják végül az ingatlanfotózás árát, hiszen sokszor többen és jelentősen több felszereléssel érkezünk a címre, hogy elkészítsük a szükséges fotókat és filmet.

Harmadik fő szempont: Szükséges fotók mennyisége

Az ingatlanokról készült fotók egy galériát adnak ki végül. Egy teljes album egyaránt nagylátószögű, teljes helyiségeket bemutató és az apróbb részleteket, berendezéseket és enteriőrt bemutató fényképekből áll össze. Így tudjuk az adott célnak megfelelően bemutatni az ingatlant, így fontos kérdés, hogy mennyi fotóra lesz szükség. 

Azt, hogy milyen mennyiségű ingatlanfotóra van szükségünk egy-egy projektben kulcsfontosságú. Minden projekt azzal indul, hogy megtervezzük és megértjük az ügyfél igényeit, hozzátéve a saját tapasztalatainkat. Egy belvárosi kiadásra szánt garzont 5-10, maximum 15 fotón keresztül tökéletesen be lehet mutatni. Ezzel szemben egy kerttel, vagy üzemi területtel rendelkező épületről mindenképpen külső- és drónfotók is szükségesek, így a végső galéria jóval több fotót fog tartalmazni, ami értelemszerűen befolyásolja a projekt árát. Nem beszélve a magazinfotózásokról, ahol a konkrét cél függvényében egészen eltérő mennyiségű fotóra lehet szükség.
A szükséges fotók mennyiségét az egyéni ügyféligények is meghatározhatják, emelett az ingatlan tulajdonságaiból és felhasználásából adódóan van egy minimum mennyiségű fotó amit minden esetben elkészítünk. 

Az ingatlanfotók felhasználási célja

Ingatlanfotózás alatt sokan kizárólag a kiadásra és eladásra szánt ingatlanok belső és külső marketing célú fotózását értik, de ez a terület ennél jóval szerteágazóbb. Ingatlan eladás? Magazinfotózás? Étterem enteriőr bemutatása? Ipari épületkomplexumok bemutatása belsős célokra? Üzletláncok szolgáltatás-fejlesztésének bemutatása? Pályázati anyagok összeállítása? Multinacionális vállalatok belső ellenőrzése? 
Épp csak néhány olyan egyaránt az ingatlanfotózás alá eső feladat amelyek mind más és más megközelítés igényelnek. Az, hogy milyen célból készülnek az ingatlan és épületfotók meghatározzák, hogy milyen előkészülettel és munkával jár azok elkészítése. Ahogy már korábban írtuk, az emberi és eszközigény egy-egy projekt esetén merőben eltérő, sok esetben a videofilmek párhuzamosan készülnek a fotókkal. Egy egy ingatlan porfesszionális bemutatásához szükséges a helyszínfelmérés, és számos olyan előkészület amelyek összességében bőven meghaladhatják a fotózás idejét. Az ingatlanfotók célja mindig az a szempont amelyet a nulladik pillanatban kell az ügyféllel közösen átbeszélni és ezáltal megérteni az egész projekt célját. Így tudjuk a legjobb eredményt szolgáltatni. 

A különböző ingatlanfotózások helyszíni eltérésein kívül a különböző célok végeredménybeli eltérései is jelentősek. Egy szálláshely instagramra szánt marketing fotói egészen más technikai feltételeknek kell, hogy megfeleljenek, mint egy ipari projekt óriásplakátra kerülő fotójának. Mindig előre fontos tisztázni, hogy a fotókat hova szánjuk, így mi pontosan fogjuk tudni, hogy az adott platformnak mi a követelményei. Ezen kívül egy eladó ingatlant kiegészítőkkel szükséges berendezni a fotózás idejére, a szolgáltatást nyújtó ingatlanokat pedig modell segítségével célszerű megmutatni a kívánt cél eléréséhez. 

Enteriőrfotózás. Mit is jelent?

Az enteriőrfotózást sokan összetévesztik az ingatlanfotózással, pedig a kettő között nagy a különbség. Minden belső és külső térnek van egy egyedi hangulata, hatása van az oda érkezőkre amelyet megmutatni és átadni nem csak egy technikai kérdés. Ahhoz, hogy bemutassuk egy helyiség hangulatát óriási szerepe van az egyedi látásmódnak. Egy enteriőrfotózás mindig a helyszín bejárásával és felmérésével kezdődik. A fotós megismeri a helység rá gyakorolt benyomását és a funkcióját. Ezek után megtervezi, hogy miként lehet ezt a leginkább az enteriőrfotókon keresztül megmutatni. Fontos az objektivitás és a realitás, de egy jó fotós pontosan tudja, hogy miként lehet átadni az érzéseket a fotókon. Sokszor szükség lehet modellekre, kiegészítőkre az enteriőrfotók elkészítésénél és nagy befolyása van a képek elkészültekor az időjárásnak és a napszaknak. Hiszen egy éjszakai szórakozóhely vagy bár fotóit nem célszerű délelőtti órákban elkészíteni ellenben egy dokumentarista jellegű ingatlanfotóval. Ezek mind olyan szempontok amelyek befolyással bírnak a projekt költségeire.

Amikor egy szálláshely enteriőrjét mutatjuk be egy galérián keresztül ott érdemes a különböző helyiségeket az adott funkció szerinti napszakban bemutatni. Egy szolgáltatást nyújtó helyiség bemutatása legtöbbször egy vagy akár több modell segítségével történik, ezek mind olyan szempontok amelyek befolyásolják a projekt árát. Mindig az ügyféllel közösen határozzuk meg az adott ingatlan ismeretében, hogy mi a legjobb módja annak bemutatására. Az enteriőrfotózást épp ezért szorosan kiegészítik a hangulat-videók és imázsfilmek, amelyek elkészítése legtöbbször párhuzamosan történik a fotózással.


Összegzés, az ingatlanfotózás árát befolyásoló tényezők:

Ha szükségünk van professzionális fotókra ingatlanunkról akkor mindig legyünk készek átbeszélni az elérni kívánt célt és ismertessük az ingatlanunk funkcióit, feladatát. Az ügyfeleink igényeit felmérve és a saját tapasztalataikat felhasználva átbeszéljük, hogy pontosan milyen és mennyi fotóra lesz szükség az adott ingatlanról. Ezen információk birtokában már tudunk adni egy pontos árajánlatot ami az ár mellett a részleteket és a pontos határidőt is tartalmazni fogja. Ha szükségetek van professzionális ingatlanfotókra akkor forduljatok hozzánk bizalommal, bízzátok ránk vállalkozásotokat és minőségi fotókkal segítjük az online megjelenéseteket. Tekintsétek meg referenciáinkat és vegyétek fel velünk a kapcsolatot. Akár személyesen vagy telefonon keresztül is tanácsot adunk ügyfeleinknek abban, hogy mire van éppen szükségük a céljaik elérésében.

WonderWorks